Koreansk kultur og mad

Kultur

Skriftsprog

Det koreanske skriftsprog blev fuldt udviklet i 1400-tallet. Før den tid fandtes der ingen koreansksproget litteratur. Derimod findes meget ældre litteratur på kinesisk, som er skrevet i Korea. I 1400-tallet under den berømte koreanske kong Sejong blev der udarbejdet et nyt koreansk alfabet kaldet Hangul . Meningen med det nye alfabet var at gøre det let for almindelige mennesker at lære at læse og skrive. Den moderne udgave af Hangul-alfabetet består af kun 24 bogstaver og det er derfor muligt at lære at læse koreansk på kort tid.

Religion

Man har religionsfrihed i Sydkorea, og religionen har historisk haft stor indflydelse i Korea. Omkring halvdelen af befolkningen er i dag ateister, og kristendommen er den største religion med buddhismen på en andenplads. Koreanerne har kombineret indslag af buddhisme, konfucianisme og kristendom med indenlandsk shamanisme. Men nu er shamanismen trængt tilbage og dyrkes primært i landområder. I 1900-tallet voksede kristendommen kraftigt, og i 1980 blev buddhismen og kristendommen gjort til landets officielle religioner.

Opskrift på Koreansk marineret oksekød (Bul Go Ki)

Til 4 pers.

Ingredienser:
400 g Oksekød: Tournedos eller tyksteg
4 spsk madolie
7 fed hvidløg
1 hakket løg
4 spsk sojasovs
1 spsk sukker

Skær kødet i tynde skiver og bland de øvrige ingredienser sammen i en skål. Lad kødet marinere heri i mindst 3 timer og max. 24 timer under køl.
Varm en pande eller en wok op ved høj varme. Steg det marinerede kød i to portioner ved høj varme i 2-3 minutter. Fedtstof til stegning er ikke nødvendigt.
Klar til servering.
Alternative ingredienser: Retten kan efter egen smag tilføres f.eks. forårsløg, gulerodstrimler mv. før marinering.
Tilbehør: Serveres med ris, majs og salat efter egen smag.